Når dyr får kræft

- information om kræft hos hunde og katte

Mælkekirtelkræft hos kat

Mammatumor

Brystkræft (mammatumor) hos kat

Brystkræft opstår som navnet antyder, i mælkekirtlerne og ses hyppigst hos ikke steriliserede hunkatte der er midaldrende til ældre. Hos katte er brystkræft desværre ofte ondartet, det angives at være tilfældet i op til 66-90 procent af tilfældene.Behandling med p-piller gennem længere tid øger risikoen for udvikling af brystkræft hos katte, mens tidlig sterilisation virker beskyttende.

Undersøgelsen i forbindelse med brystkræft skal give svar på følgende spørgsmål:

 

Hvad er det?

Når man opdager en hævelse i en mælkekirtel på en hunkat, er mistanken om at det kan være brystkræft høj. Der kan dog være andre årsager; blandt andet infektion og andre kræftknuder. Derfor anbefales det at bekræfte mistanken med en finnålsaspirat.

 

Hvor er det?

Brystkræft hos katte er ikke en ensartet størrelse men langt størstedelen er af ondartet natur, derfor er det vigtigt at finde ud af om kræften har spredt sig.

De undersøgelser som dyrlægen foretager, skal finde tegn på om kræftcellerne har fundet vej til lymfesystemet eller via blodbanen til andre steder: Lymfeknuderne i området mærkes grundigt efter og der tages også finnålsprøver herfra. Lungerne røntgenfotograferes (link) for at sikre mod at der er spredninger hertil. I nogle tilfælde er det også vigtigt at ultralydsscanne(link) bughulen for at forvise sig om at leveren eller andre indre organer ikke er angrebet.

 

Hvor slemt er det?

Når undersøgelserne er afsluttet kan der gives et samlet billede på hvor slemt det er. Når det er afklaret, er det muligt mere præcist at forholde sig til behandlingsmuligheder og fremtidsudsigterne for den enkelte patient.

Hos kat inddeles brystkræft i fire kategorier alt efter størrelse og potentielle spredninger. Mellem kategorierne kan den mediane overlevelsestid(link) variere fra 1 til 29 måneder. Det kan være netop denne statistik der kan være nødvendig for at træffe beslutning om fortsat behandling.

Især størrelsen på kræftknuden har betydning, idet der ses væsentlig bedre resultater når man opererer på mindre knuder, end hvis de har fået lov at vokse i størrelse.

 

Behandling af brystkræft

Behandlingen af brystkræft består af operation (link). Omfanget af indgrebet vil være omfattende, idet man ofte vil fjerne hele mælkelisten, det vil sige alle mælkekirtler på samme side hvor kræftknuden sidder, fra armhule til lyske.
Der er undersøgelser der viser at en sådan aggressiv operation er mere effektiv til at forebygge genvækst af brystkræften.

Efter operationen indsendes den fjernede knude til histologisk undersøgelse (link). På laboratoriet bliver kræftknuden undersøgt så man får sat et præcist navn på typen, samtidig kan denne undersøgelse give informationer omkring spredninger på mikroskopisk plan samt fortælle om hvorvidt knuden er blevet fjernet i sin helhed.

 

Hvad så efter operationen for brystkræft?

Hvad så efter operationen, er katten så helbredt? Det afhænger af flere faktorer. Hvis den histologiske undersøgelse har vist at der var tale om en knude af ikke aggressiv natur, uden tegn på indvækst i lymfe- eller blodkar og at der ses rene rande, altså at der ikke er efterladt kræftceller, ja så vil man forvente at katten er helbredt.

Desværre er det ikke altid tilfældet, og nogle gange har behandlingen mere til formål at bremse eller forsinke udviklingen af kræften, således at katten kan få en længere tid uden tegn på sygdom.