Når dyr får kræft

- information om kræftramte hunde og katte

Er det kræft?

Undersøgelsesmetoder

Den eksakte diagnose er vigtig for videre behandling af dit dyr.

Hvis du observerer symptomer, der gør dig bekymret, anbefales det, at du besøger din dyrlæge.

Som ved alle andre lidelser gælder, at jo mere præcist diagnosen kan stilles, des større chance har dit dyr for den bedste behandling og chance for overlevelse.

Din dyrlæge vil efter en grundig klinisk undersøgelse vurdere, hvilke efterfølgende undersøgelser, der er relevante for at kunne stille en præcis diagnose.

Ved mistanke om kræft svarer vi på 3 spørgsmål:

- Hvad er det?

- Hvor er det?

- Hvor slemt er det?

 

Der findes mange forskellige typer kræft, og de opfører sig meget forskelligt afhængig af, hvilken kræfttype det er, og hvor den sidder i kroppen.

For at din dyrlæge hurtigst muligt kan komme frem til den rette diagnose, er det muligt, der skal tages


  1. fna: en celleprøve. Nogle celler trækkes ud af knudn med en kanyle, kommes på et glas, farves, og undersøges i mikroskop.
  2. blodprøve: visse kræftformer afsløres bl.a. i blodet. Prøven analyseres måske på stedet, eller sendes til et laboratorium, eller måske begge dele.
  3. biopsier: der fjernes en knude, som sendes til histologisk undersøgelse. Evt udtages knoglemarvsbiopsi.
  4. røntgenbilleder: kræft i knoglerne diagnosticeres lettest med røntgenundersøgelse. Nogle knuder er tilbøjelige til at metastasere til lungerne, så det kan være en afgørende undersøgelse for at beslutte, om der skal opereres.
  5. Ultralydscanning: knuder i f.eks. levervæv eller milt kan ofte ses tydeligere ved en ultralydsundersøgelse end på et røntgenbillede.
  6. CT- eller MR scanning: disse scanninger er ofte et godt valg ved mistanke om kræft i hjernen eller andre lukkede steder.