Når dyr får kræft

- information om kræftramte hunde og katte

Den indledende undersøgelse

Celleprøve

Når du er i konsultationen, og din dyrlæge undersøger en knude, som enten du eller dyrlægen har fundet, er det første spørgsmål, der melder sig: hvad er det?

Man kan føle på en knude, om den er rund og glat, eller om den er ujævn og knoldet. Desuden kan det føles, om den er blød eller hård, og om den er øm eller ej. Man kan dog ikke få at vide på den måde, om den er en uskyldig fedtknude, eller om den er en knude, man skal være bekymret over.

En finnålsundersøgelse (udtagelse af celleprøve) kan ofte vise, om der er tale om kræft eller ej.

Dyrlægen stikker en kanyle ind i knuden, gerne flere gange i forskellige retninger, og sprøjter indholdet i kanylen ud på et glas. Så skal de celler, der er kommet på glasset, tørres og farves, og præparatet skal undersøges.

Undersøgelsen ved finnålsaspirat er hurtig og kræver sjældent bedøvelse. Resultatet bliver brugt til dels at undersøge sygdomsprocessen og dels at planlægge den videre undersøgelse og behandling.

Af og til kan en sådan prøve give et præcist svar på, hvad det er for en tumor, men det kan blive aktuelt at sende celleprøven til et histopatologisk laboratorium, eller prøven giver anledning til, at der skal tages en regulær biopsi for at kunne stille diagnosen.