Når dyr får kræft

- information om kræftramte hunde og katte

Generelt om kræft

 

Kræft opstår, når celler ikke opfører sig normalt. Der er mekanismer, der afgør, hvornår en celle skal dø. Når denne mekanisme ikke træder i kraft på grund af fejl i generne, lever cellen videre. Den deler sig uhæmmet, og får det omgivende væv til at være støttevæv med blodforsyning og lignende.

I lighed med situationen hos mennesker opstår kræft fortrinsvis hos ældre hunde og katte.

Der er dog enkelt kræftformer, som kan angribe ret unge dyr.

Nogle former for kræft opstår på grund af påvirkninger fra miljøet. Andre kræfttyper er arvelige. En del ved man ikke hvorfor opstår.


Nogle kræftknuder er godartede, andre ondartede. Nogle vokser langsomt, og andre er hurtigtvoksende med tilbøjelighed til at sprede sig, dvs metastasere.
Selvom en knude har siddet et sted i længere tid, er det ikke sikkert, den bliver ved med at være "fredelig". Af og til kan kræftknuder skifte karakter og begynde at udvikle sig ondartet. Man kan ikke ved at føle på en knude vide, om den er ondartet eller godartet.

Den vigtigste behandlingsform er kirurgi. Der er dog mange kræftknuder, der enten ikke kan fjernes ved operation, eller som bliver fjernet uden rene rande, dvs der er flere kræftceller tilbage i vævet i det område, hvor knuden blev fjernet. I sådanne situationer kan man ofte hjælpe dyrene ved at give kemoterapi eller strålebehandling.