år dyr får kræft

- information om kræft hos hunde og katte

Hund med knoglekræft

Knoglekræft kan ofte behandles

Nova Scotia Duck Retriever, glad hanhund på 7 år, var begyndt at halte på det ene forben. Han blev undersøgt, og der blev ikke fundet nogen årsag til haltheden. Forsøgsvis blev han behandlet med smertestillende medicin, men det hjalp ikke ret godt. Så blev der taget røntgenbilleder, og det kunne desværre konstateres, at der var et område med kræft i knoglen.

Mulighederne var herefter

1: lade hunden få smertestillende medicin og lade den leve så længe, den havde et godt liv

2: få fjernet det syge ben (hvis der ikke kunne ses spredninger af kræften), og efterfølgende give kemoterapi

 

Den sidste mulighed blev valgt, fordi hunden var egnet til amputation, og det klart vil give størst chance for et langt godt liv. At hunden var egnet til amputation blev vurderet på, at dens andet forben var helt raskt og leddene i orden, og at der ikke kunne findes metastaser nogen steder. En blodprøve viste desuden, at organerne var sunde, så lever og nyrer m.v. burde kunne tåle behandlingen.

 

Hunden fik nu fjernet det syge forben. Skulderpartiet blev forbundet med en god polstret forbinding, for han skulle vænne sig til at lægge sig og rejse sig anderledes, stå på to ben for at lette ben, o.m.a. Så kan man godt blive nødt til at støtte sig op ad en væg eller en mur indtil man har lært tingene.

Han var nu ret kvik til at lære det, og i øvrigt virkede han ikke særlig smertepåvirket. Den ømhed / smerte, han var vant til at mærke i den syge knogle var jo også væk nu, og han fik smertestillende medicin. Han blev relativt hurtigt trappet ud af smertebehandlingen.

Et par uger efter påbegyndtes kemoterapien. Det anbefales for at sikre, at små mikro metastaser, som er for små til at kunne ses på røntgenbilleder, bliver slået ihjel. Før hver behandling blev der taget blodprøve, og hunden havde heldigvis altid normale værdier, så han tålte behandlingen fint. Han fik 4 behandlinger med 2 ugers mellemrum.

Hundens ejer har oplyst, at hunden efterfølgende fungerer fint. Han er så glad og leger og løber ubesværet rundt.

 

En professor har engang sagt, at hunde fødes med 4 ben for at have eet i reserve....