Når dyr får kræft

- information om kræftramte hunde og katte

Udredning og diagnostik

Undersøgelsernes formål er staging og grading

For hurtigst muligt at komme frem til den rette diagnose, er det muligt, der skal tages 1 fna: et finnålsaspirat. En kanyle føres ind i tumoren, og nogle celler aspireres, kommes på et glas, farves, og undersøges i mikroskop. Hvis man er i tvivl, kan præparatet sendes til en kollega eller til et laboratorium. Husk at aspirationskanalen skal indtænkes i et senere operationsfelt.

2 blodprøve: visse cancertyper afsløres bl.a. i blodet. Prøven analyseres måske på stedet, eller sendes til et laboratorium, eller måske begge dele.

3 biopsier: der fjernes en neoplasi, in toto eller partiel, som sendes til histologisk undersøgelse. Send helst hele tumoren, så histopatologerne kan se, om der er "rene rande" Evt udtages også knoglemarvsbiopsi.

4 røntgenbilleder: neoplasier i knoglerne diagnosticeres lettest med røntgenundersøgelse. Nogle neoplasier er tilbøjelige til at metastasere til lungerne, så det kan være en afgørende undersøgelse for at beslutte, om der skal opereres. Tag billeder i 3 plan, så latero-lateralt er fra begge sider

5 ultralydscanning: neoplasier i f.eks. levervæv eller milt kan ofte ses tydeligere ved en ultralydsundersøgelse end på et røntgenbillede.

6 CT eller MR scanning: disse scanninger er ofte et godt valg ved mistanke om neoplasier i hjernen, rygmarvskanalen eller andre lukkede steder.