Når dyr får kræft

- information om kræft hos hunde og katte

Hvordan rådgives klienten

Rådgivning om kemoterapi

Af og til er der en hund eller kat, som har en neoplastisk lidelse, som ikke kan behandles kirurgisk. Eventuelt har der været foretaget en operation, men der er opstået recidiv. Hvad skal klienten rådes til?

 

Det kan umiddelbart være vanskeligt at vejlede en klient vedrørende beslutning om, hvorvidt en patient kunne have gavn af kemoterapi eller strålebehandling, hvis man ikke selv er onkologisk uddannet eller har særlig interesse indenfor området. Det er dog hensigtsmæssigt at rådgive, idet mange klienter ellers selv finder vej til en anden, der kan give informationer.

 

Synes man ikke selv, man kan vejlede grundigt nok, kan man henvise klienten til nogle af de kolleger, der har særlig interesse i onkologi, f.eks. de onkologicertificerede dyrlæger. Derudover kan man give dem adressen på denne hjemmeside.

 

Nogle af samtalerne ender med, at ejeren af hunden eller katten bliver interesseret i at få foretaget kemoterapi, men rigtigt mange af samtalerne giver en afklaring af problematikken, uden at det ender med kemoterapi. Resultatet er en klient, som føler sig vel orienteret, og som måske får dyret aflivet, når det ikke har en god hverdag mere, - men så er det på et oplyst grundlag.

 

Nogle få korte oplysninger, man kan sige til klienten:

1 Det er ikke synd for dyret. Det er uheld, hvis der kommer bivirkninger ud over milde ubehag
2 Det forlænger dyrets liv med god livskvalitet - også under behandlingen
3 Det kan koste en del, men priser på behandlingerne varierer utroligt meget og afhænger bl.a. af neoplasiens art og valg af behandlingsprotokol
4 Behandling med kemoterapeutika foretages ikke, hvis dyret bor sammen med en gravid kvinde
5 Udskillese af restkoncentrationer af medicin kan let håndteres
6 Kontakt en onkologidyrlæge og få en uddybende samtale